Stauffacherstrasse 5, Zurich
Stauffacherstrasse 5, Zurich

Stauffacherstrasse 5, Zurich

Deteriorating conditions of the 1990s facade panels prompted the complete renovation of the facade. After a condition analysis and strategic planning with the evaluation of various solutions and materials, natural stone balustrade panels and horizontal slat blinds in combination with the retaining of the metal windows was chosen as the best option with an optimal cost-benefit ratio. The new facade concept was developed in collaboration with the office for the preservation of historical monuments. The small-scale detail of the old facade was replaced with a horizontal style in fitting with its urban context. The balustrades were newly sealed and insulated according to current regulations. The building remained in use during the renovation - a noise-management and safety concept was developed and implemented.

Client

Wincasa, Winterthur

Owner

UBS pension fund

Location

Stauffacherstrasse 5, Zurich

Use

Commercial property

Costs

850'000 CHF

Our Role

Architecture and General Planning on behalf of the Client

Our Tasks

Construction component inspection / condition analysis, strategic planning, preliminary project, construction project, planning application, executive planning / tender, realisation